Vjeronauka

Članci

Učenici Gimnazije Dobrinja posjetili Sarajevsku sinagogu

U četvrtak 21. novembra 2013. godine, a u sklopu posjete Sarajevskim bogomoljama, grupa učenika drugih i četvrtih razreda Gimnazije Dobrinja, koji pohađaju Islamsku vjeronauku i Kulturu religija, posjetili su Sarajevsku sinagogu.
posjeta-sinagogi
Cilj posjete je bio upoznavanje sa Jevrejskom kulturom i tradicijom u BiH, njihovim usponom i dostignućima, te arhitekturom i kulturnim naslijeđem. Učenici su najprije u restoranu Jevrejske općine imali priliku popiti kahvu, a potom posjetiti i sinagogu. Tamo se učenicima obratio gospodin Eli Tauber, i u najkraćem ih upoznao sa bitnim obilježjima sinagoge, historijskim podacima Jevreja u BiH kao i sa jevrejskom religijom te ulogom, značajem i doprinosom Jevreja bh društvu. Na kraju su učenici imali prostora za svoja pitanja, na koja su dobili i adekvatne odgovore, a potom su se vratili na redovnu nastavu u školi.
Podsjećamo ovo je druga posjeta pomenutoj Sarajevskoj sinagogi u organizaciji prof. Semira Salihovića. U moje lično ime, i ime mojih učenika, zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu i njihovoj organizaciji koja je doprinijela tome da posjeta prođe u najboljem redu.
Semir Salihović, prof.
 
 

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH