Vjeronauka

Hadis dana

"Kada čovjek umre, prestanu mu sevabi pristizati osim od troga: - trajne sadake, nauke kojom se svijet koristi i odgojenog djeteta koje mu dovu čini."
Muslim

istrazivanja-2011

Članci

Seminar za vjeroučitelje Travničkog muftiluka i SB kantona

Dana 24. oktobra 2009. godine u prostorijama OŠ "Prve osnovne škole" u Donjem Vakufu, održan je stručni seminar za vjeroučitelje sa područja Muftijstva travničkog, odnosno Srednobosanskog kantona. Povod za organizovanje seminara bilo je uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u škole ovog kantona.

I goste i predavače ljubazno je dočekala i pozdravila direktorica "Prve osnovne škole", Nezira Vajzović.

Kao organizator i domaćin prisutnim učesnicima seminara se obratio i Muftija travnički mr. Nusret Abdibegović.

Zatim su predavači prezentirali teme seminara i to sljedećim redom:

- Perspektiva očuvanja statusa Vjeronauke u osnovnim i srednjim školama, što je, zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu izvanredno predstavio Ibrahim Begović.

- Vjeronauka u kontekstu postmoderne, koju je multimedijalno prezentirao Nezir Halilović,

- Osobenost rada, praćenje i vrednovanje rada u prvoj trijadi devetogodišnje osnovne škole, koju je prezentirao mr. Izet Pehlić.

Seminaru se odazvalo 80 nastavnika i nastavnica s područja Travničkog muftiluka i Srednjobosanskog kantona i svi su s evidentnom pažnjom i interesom pratili sva izlaganja. Poslije odražnih tema, učesnici seminara imali su priliku u okviru debate obratiti se predavačima i postaviti im pitanja vezana za seminar, vjeronauku i nastavu općenito.

Važno je istaći da je cjelokupni seminar bio jako kvalitetno organiziran i programiran, čemu je značajno doprinio i moderator, a ujedno i koordinator za vjeronauku prof. Nermin Šušić, a svi učesnici seminara su dobili certifikate o pohađanju navedenog seminara.

S obzirom na obim i značaj promjena koje dolaze sa uvođenjem devetogodišnjeg obrazovanja u škole Srednobosanskog kantona, za svaku pohvalu je organizovanje ovakih seminara sa navedenim temama i predavačima.
 
 
Prezentacije download:
 

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH