Vjeronauka

Članci

Sjećanje na „Stari Most" u Gornjem Vakufu

 

U  subotu, 12.11. 2011. god., sa početkom u 18.00 sati, u maloj  Sali Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf - Uskoplje,  upriličena je javna izložba učeničkih likovnih radova na temu "Stari most, simbol nade i  povezivanja". Izložba je organizovana povodom 18. godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru.

izlozba-dv-11-2011-2

Prije mjesec dana, u osnovnim školama na području općine Gornji Vakuf  bio je raspisan  Konkurs na pomenutu temu. Zadatak nastavnika Likovne kulture je bio da nadgledaju rad učenika te da po završetku Konkursa izaberu deset najboljih radova koji će predstavljati svoju školu na izložbi. Tročlani žiri je imao zadatak da izabere tri najbolja likovna rada na pomenutu temu. Raspisani Konkurs je imao i nagradni fond. Pored dipoloma i zahvalnica, prvo mjesto je nosilo 100 KM, drugo 50 KM a treće mjesto  20 KM i knjiga iz BiH književnosti. Idejni pokretač i incijator ovog projekta (izložbe) je nastavnik Islamske vjeronauke, prof. Saudin Cokoja koji je u suradnji sa OŠ "Gornji Vakuf" i BZK "Preporod" Gornji Vakuf, uspješno završio ovu simboličnu i nadasve posebnu izložbu. Nastavnik Saudin Cokoja je imao punu podršku od direktora OŠ "Gornji Vakuf", gosp. Dževada Isakovića i predsjednika BZK "Preporod" Gornji Vakuf, Alije Filana, koji je ujedno i obezbijedio novčane nagrade za pobjednike.

izlozba-dv-11-2011-3

Mala sala Centra za obrazovanje i kulturu je bila gotovo puna od strane roditelja, učenika i prosvjetnih radnika, koji su svojim prisustvom doprinijeli kvalitetu ove izložbe. Izložba je posvećena herojskom gradu Mostaru, Starom mostu koji je uvijek spajao sve ljude grada Mostara bez obzira na njihovu vjeru ili naciju. Ovom izložbom se takođe sjećamo naše prošlosti koju ne smijemo zaboraviti.

izlozba-dv-11-2011-4

Na kraju izložbe, učenicima čije je radove žiri ocijenio kao najbolje, dodijenjene su i nagrade.

Prvo mjesto osvojio je učenik Zejd Filan iz OŠ "Voljevac", drugo mjesto je pripalo Muratspahić Merimi iz OŠ "Pajić Polje" dok je treće mjesto osvojila Karamustafić Anela iz OŠ "Gornji Vakuf".

izlozba-dv-11-2011-1

izlozba-dv-11-2011-5

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH