Logo

Zagreb: Međunarodni simpozij „Islam i mediji“

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

dzamija-zagreb-izdU Zagrebu će od 24. do 26. aprila biti održan Međunarodni naučno-stručni simpozij pod nazivom „Islam i mediji“. Organizator ovo simpozija koji će biti održan u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu, je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u saradnji sa Institutom „Ibn Sina“ i Sveučilištem u Zagrebu.

- Jedna od glavnih tema savremenoga svijeta odnos je masmedijskih proizvođača globalnih tendencija prema islamu. Svjedoci smo stalne proizvodnje nesporazuma, stavljanja islama u kontekst kojemu ne pripada, te skrivenih ili otvorenih poistovjećivanja islama sa stavovima i aktivnostima koje većina i islamskoga svijeta osuđuje i odbacuje. Također smo svjedoci pozivanja na islam od strane onih koji krše temeljna načela islama kao religije mira i tolerancije. Stoga nam se čini važnim propitati mehanizme masmedijskog posredovanja islama, te propitati na koji način masmediji sudjeluju u oblikovanju iskrivljene slike islama u svijetu, poručili su organizatori.

Međunarodni naučno-stručni simpozij "Islam i mediji" želi suočiti različita, ponekad i suprotstavljena (oprečna) mišljenja o temi koja ulazi u samu bit savremene pozicije islama u svijetu, a samim tim i u temelje odnosa Istoka i Zapada. Kroz ovaj simpozij želja je u pitanje staviti sistem medijskih posredovanja stavova i mišljenja kako samih sljedbenika islama tako isto i onih koji govore i negativno o islamu globalnim medijskim projektima kreiraju različite oblike i razine straha od islama.

- Pozivamo sve zainteresirane teoretičare medija, znanstvenike iz područja (mas)medijske problematike, novinare, aktiviste, stručnjake srodnih područja i ljude vjere - na zajedničko znanstveno-stručno propitivanje odnosa islama i medija, kazali su između ostalog organizatori.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.