Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

A+ A A-

Članci

MUFTIJSTVO MOSTARSKO

MUFTIJSTVO MOSTARSKO

 

PUNI NAZIV:  Muftijstvo mostarsko

SJEDIŠTE:  Mostar

ADRESA: Muftijstvo mostarsko, Trg Musala 1, 88000 Mostar,

                   tel./fax +387 36 551 089

                   e-mail adresa:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

                   web: www.muftijstvo-mostarsko.ba

 

OSNIVANJE: Institucija Muftije u Mostaru prvi put se spominje 1592. godine, a vezuje se za Mevlana Ahmed ef.

 

MUFTIJA: Salem ef. Dedović

UPOSLENICI:

- Ilham -ef. Puce, pomoćnik muftije za vjerske poslove
- Ramo -ef. Kajan, sekretar muftijstva mostarskog
- Amir -ef. Delić, šef protokola

Image
 
Image
 Zgrada Muftijstva mostarskog 
 
 
Image
 
Image
Enterijer zgrade Muftijstva mostarskog 

 

MEDŽLISI:

- Medžlis IZ Bileća

- Medžlis IZ Čapljina

- Medžlis IZ Gacko

- Medžlis IZ Glamoč

- Medžlis IZ Jablanica

- Medžlis IZ Konjic

- Medžlis IZ Livno

- Medžlis IZ Ljubuški

- Medžlis IZ Mostar

- Medžlis IZ Nevesinje

- Medžlis IZ Prozor

- Medžlis IZ Stolac

- Medžlis IZ Tomislavgrad

- Medžlis IZ Trebinje

 

KARAKTERISTIČNE AKTIVNOSTI:

Muftijstvo mostarsko teritorijalno pokriva tri potpuno različita područja i to: dio u RS, dio Federacije sa bošnjačkom većinom i dio Federacije sa hrvatskom večinom. Ove teritorijalne cjeline karakterišu nesigurnost, slab povratak, te vrlo težak materijalni položaj svih stanovnika, a posebno Bošnjaka.

Aktivnosti Muftijstva mostarskog odvijaju se u okviru nadležnosti koje ima muftija i njegov ured, te u okviru zacrtanih i usvojenih planova i prioriteta aktivnosti koje je za ovo područje usvojio Savjet muftije mostarskog.

 

Povratak ljudi na svoja ognjišta ocijenjen je kao najprioritetniji zadatak, te se konstantno radi na stvaranju uvjeta iz domena Islamske zajednice za održiv povratak, kao što je izgradnja, obnova i rekonstrukcija porušenih džamija i drugih vakufskih objekata, te obezbjeđenje imama, kako bi se stekli svi uvjeti za obavljanje vjerskih obreda na cijelom području. Na  planu obnove urađeno je jako mnogo, dok na planu povratka, ipak se nije uradilo dovoljno. Ipak činjenica, da se u više od 50 povratničkih džemata realizuju redovne ramazanske aktivnosti, govori mnogo.

Vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, kao predmet, zaživjela je u svim školama gdje ima bošnjačke djece. Redovno se održavaju masovna takmičenja po svim školama i razredima, što završava impozantnom manifestacijom takmičenjem na nivou Muftijstva, na kojem se okupi oko 150 učenika iz svih škola sa cijelog područja. S druge strane, nastava je pokrivena profesionalnim i stručnim kadrom i to prosjekom iznad onog na nivou države.

Predstavljanje Islamske zajednice kako kod predstavnika međunarodne zajednice, tako i kod predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, česta je pojava, ali i potreba. Kroz otvoren razgovor predočavamo pravu istinu o svim zbivanjima na ovim prostorima, a često smo u prilici da objašnjavamo i tumačimo ne samo stavove Islamske zajednice, već i one stavove i zahtjeve Bošnjaka koji su od ključnog interesa za njihov opstanak i normalan život.

Savjet muftije mostarskog kojeg čine glavni imami svih medžlisa i direktor Karađoz-begove medrese, značajan je segment u radu muftije i Muftijstva. Savjet muftije mostarskog svojim idejama, mišljenjima, stavovima i zaključcima, u mnogome doprinosi u dinamičnosti vjersko-prosvjetnog rada na području cijelog Muftijstva. Po potrebi se saziva i prošireni Savjet muftije mostarskog sa predsjednicima Izvršnog odbora medžlisa i članovima Sabora.

Karađoz-begova medresa u Mostaru jedina je srednja islamska obrazovna institucija na području Muftijstva mostarskog. Svoj doprinos u jačanju i unapređenju rada Karađoz-begove medrese daju svi organi Islamske zajednice na području Muftijstva mostarskog, što se iz godine u godinu sve više osjeća. Naša je težnja da Karađoz-begova medresa postane još respektabilnija i još više predmetom interesovanja budućih srednjoškolaca.

Muftijstvo mostarsko dalo je značajan doprinos u jačanju institucionalnosti Islamske zajednice na ovom području, a posebno u posljednjih deset godina. Nastojimo svojim radom, idejama i stavovima doprinijeti u što boljem funkcionisanju organa Islamske zajednice u cjelini.

U narednom periodu Muftijstvo mostarsko nastojat će podići kvalitet mektebske nastave i islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama, zatim, boriti se za opstanak i ravnopravnost Bošnjaka na ovom području, prezentirati islam na ispravan način, osmisliti i ojačati rad sa mladima, te obnoviti ne obnovljene džamije i mesdžide.

Nadamo se da ćemo u ovim našim nastojanjima imati podršku u svim segmentima bošnjačko-muslimanskog bića.

 

Stavovi autora tekstova objavljenih na web portalu www.rijaset.ba ili sadržaji preuzeti iz drugih medija nisu nužno i zvanični stavovi Rijaseta IZ u BiH